Rating Ukrajiny klesol na CCC, krajina sa blíži k bankrotu

21.02.2014 Celý región

New York 21. februára (TASR) - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes znížila rating dlhodobých záväzkov Ukrajiny v cudzej mene o jeden stupeň na CCC, čo znamená druhé zníženie ratingu krajiny zo strany agentúry za posledné tri týždne. Zároveň stanovila negatívny výhľad, čo znamená, že rating sa do 12 mesiacov môže opäť znížiť. Ako dôvod agentúra uviedla výrazné zhoršenie politickej situácie v krajine a rastúce riziko bankrotu. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

"Politická situácia na Ukrajine zvyšuje neistotu v súvislosti s pokračovaním finančnej pomoci z Ruska v priebehu tohto roka a zároveň zvyšuje riziko, čo sa týka schopností vlády plniť dlhovú službu," uviedla S&P. Okrem toho dodala, že súčasná situácia výrazne zvyšuje pravdepodobnosť nútenej devalvácie ukrajinskej meny.

Podľa S&P bude Ukrajina čeliť riziku štátneho bankrotu, ak sa politická a ekonomická situácia podstatne nezlepší. Agentúra upozornila, že rating môže opätovne znížiť, ak politické otrasy ešte viac obmedzia možnosti vlády pri plnení dlhovej služby alebo, ak Ukrajina nezíska očakávanú finančnú pomoc z Ruska či z iného zdroja.

Ukrajina zrušila emisiu euroobligácií za 2 mld. USD

Ukrajina zrušila plánovanú emisiu euroobligácií v hodnote 2 miliardy USD (1,46 miliardy eur), ktoré by krajine pomohli zmierniť riziko bankrotu. Oznámilo to dnes ukrajinské ministerstvo financií. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ukrajina verila, že dlhopisy v spomínanej hodnote kúpi Ruská federácia, ktorá sa v tomto duchu vyjadrila ešte začiatkom týždňa. V pondelok (17. 2.) ruský minister financií Anton Siluanov uviedol, že Rusko by ukrajinské dlhopisy v hodnote 2 miliardy USD malo kúpiť do konca tohto týždňa. Už v stredu (19. 2.) však ukrajinská vláda zápasiaca s najhoršími nepokojmi v krajine od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991 oznámila, že emisiu odkladá.

Nákup dlhopisov je súčasťou programu finančnej pomoci Moskvy Kyjevu, na ktorej sa dohodli v decembri minulého roka prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Viktor Janukovyč. Súčasťou vtedajšej dohody, ktorá nasledovala potom, ako ukrajinská vláda koncom novembra odložila podpísanie asociačnej dohody s Európskou úniou, bolo dočasné zníženie cien za dodávky plynu približne o tretinu a prísľub nákupu ukrajinských dlhopisov v celkovej hodnote 15 miliárd USD. Prvé 3 miliardy USD poskytlo Rusko Kyjevu ešte koncom decembra.
 

Vyberte región